Thematafels Dordrecht: Leiderschap in relatie tot het nieuwe werken

Hoe gaat het met het Nieuwe Werken?

De kop is eraf! Op 20 april was de eerste thematafel voor Dordtse ondernemers die ik als Stadsondernemer voor Dordt Onderneemt voor de gemeente Dordrecht organiseer de komende maanden. 

Bij deze eerste digitale editie waren HR-specialisten en directieleden aanwezig, werkzaam in diverse branches variërend van het onderwijs tot supermarkt, overheid en bedrijfsleven. Samen met mijn sidekicks (waar ik erg blij mee was) Barbara de Bruin, adviseur organisatie en arbeid bij de gemeente Dordrecht en Marcel Bos, specialist op het gebied van de werking van het brein, zat ik in de geweldige ruimte van DOC (Dordrecht Ondernemers Centrum). Het contact met de deelnemers verliep via Zoom. Het thema van deze avond: leiderschap in relatie tot het Nieuwe Werken. 

blockquotes
Een goede buur is beter dan een verre vriend
Dordt in de Top 5
Maarten Burggraaf, wethouder Economie, Financiën en Evenementen, legde uit waarom de gemeente Dordrecht de thematafels, zes in totaal, waardevol vindt. “Een goede buur is beter dan een verre vriend. Door de verbinding van bedrijven in de regio op relevante thema’s, kunnen we elkaar versterken. Voor de gemeente zijn de thematafels bovendien een goede manier om beter te begrijpen waar de behoeftes liggen. Het past binnen onze ambitie van ‘operational excellence’: de gemeente Dordrecht in de top 5 van MKB-vriendelijkste gemeenten van Nederland.”
blockquotes
We missen de prietpraat bij het koffieautomaat
We missen elkaar
Er zijn heel veel definities van het Nieuwe (thuis)Werken, maar wat mij betreft is dit wel de leukste: werken waar, hoe en wanneer je dat wilt. Aanwezig zijn en uren maken is niet wat telt, het gaat om de output. Dit is iets wat ik vanuit mijn HR-achtergrond al jaren roep, maar door veel bedrijven nog niet is omarmd. Nu moesten we ineens wel, vanwege corona. Het thuiswerken en de bijbehorende techniek is in een stroomversnelling gekomen. Maar hoe gaat dat nu? Is het Nieuwe Werken de toekomst? We doen een poll. Gelukkig, niemand denkt dat we ooit nog helemaal teruggaan naar het Oude Werken. Een mix van thuis en op locatie is het meest ideale scenario. Natuurlijk zijn er veel praktische voordelen van thuiswerken, denk aan het besparen van reistijd, maar wat blijkt de afgelopen anderhalf jaar: we missen elkaar. We missen de prietpraat bij het koffieautomaat en bovendien komen we sneller tot oplossingen als we elkaar recht in de ogen kijken in plaats van via een beeldscherm. Real life contact is toch het leukst!
  • Uit je waardering voor je medewerkers (bijvoorbeeld met een bos bloemen, presentje, fruitmand). Ze doen het toch maar, zo in deze omstandigheden!
  • Heb vertrouwen, en laat dit ook merken
  • Stimuleer beweging, bijvoorbeeld met de Ommetje-app
  • Zorg voor continue en structurele aandacht, bijvoorbeeld met een quiz of een dagelijks kwartiertje digitale prietpraat
  • Denk aan de kinderen die plots ook veel meer thuis zitten door alle digitale lessen en beperkingen rondom de kinderopvang, bijvoorbeeld met een kleurwedstrijd
  • Stimuleer het digitale sparren, los van de leidinggevende
  • Denk aan de mentale gezondheid van de medewerkers en vergeet jezelf niet, voor meditatie zijn ook goede apps beschikbaar.
blockquotes
Als het om mentale gezondheid gaat heeft het brein drie standen
Mentaal geluk = werkgeluk
Die laatste is een hele belangrijke licht Marcel Bos toe: “Als het om mentale gezondheid gaat heeft het brein drie standen: negatief, positief en neutraal. Als het brein 50% van de werkzaamheden als leuk ervaart en 20% als neutraal dan telt het brein dit op bij de 50% positief. Een werknemer die 70% van zijn werkzaamheden prettig vindt, is een fijne empathische goed presterende collega die bovendien gelukkig is en vaak gezond. Een win-win situatie voor zowel de werkgever als de werknemer. Is het andersom, dan leidt dit vroeg of laat tot een burn-out.”

De avond was eigenlijk te kort, maar absoluut geslaagd en wordt zeker vervolgd. Hopelijk dan in real life, inclusief gezamenlijk borrel achteraf. Een belangrijk doel van de avond is behaald. Dit was een prima manier om kennis en kunde uit te wisselen, maar ook om vragen te delen. Hoe verschillend ook de branches zijn, iedereen kampt met vraagstukken rondom deze coronaperiode. Het is echt waar: samen staan we sterker.